Претплати се на Кирилица RSS
Follow kirilica on Twitter
 
 
 
 
 
Да ја заштитиме планетата од бранови ѓубре
четврток, 22 април 2010
 
Денот на планетата Земја се одбележува на 22 април ширум целиот веќе 40 години со цел да се подигне свеста кај луѓето за заштита од загадување. Погледнете ја оваа едноставна, но ефективна реклама
 

 
 
Share
Испрати коментар


преостанати карактери

Име:

Град:

E-mail:


Коментари

Содржината на коментарите претставува лично мислење на авторите и не треба да се доведува во корелација со ставовите и уредувачката политика на Кирилица. Редакцијата го задржува правото да ги отстрани оние коментари кои не се однесуваат на веста од оваа страница или пак оние со некоректна содржина.

Известете не за некоректни коментари на komentari@kirilica.com.mk
lele zemjo oti se me rodila mamo.
МАЈА, СКОПЈЕ на 22.04.2014 во 21:17
ЧОВЕКОТ НЕ ТРЕБА ДА ЈА ЗАГАДУВА ПРИРОДАТА*******&&&&&‘‘‘%%%’’’“““„„!!!
ЦВЕТАНКА!******, РАДОВИШ*** на 22.04.2014 во 21:13
Mislam da ne treba da ja zagaduvame planetata zemja de4ki
МАЈА, СКОПЈЕ на 22.04.2014 во 18:18
ЈА САКАМ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА И НЕ ЈА ЗАГАДУВАМ. СИТЕ ЛУЃЕ ТРЕБА ДА ЈА САКАТ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА. ТРЕБА ДА ЈА САКАМЕ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА И ДА НЕ ЈА ЗАГАДУВАМЕ НАШАТА ПЛАНЕТА ЗЕМЈА
ЦВЕТАНКА!******, РАДОВИШ*** на 22.04.2014 во 18:12
ee luge znete imam 3 neli tamu iam 1 i 2 sega imam i 3 :)
nadica uzunova, bogdanci на 27.12.2010 во 13:48
I jas no i taka i taka zatoa sto na dada drugrakta ima poubav
Dine, Kavadarci на 27.12.2010 во 13:47
Абее де4ки не ли ви е страаааааммммм никој да не ја подрж Надица????? ааааа ?? Ааааеее ја се согласуем су тоа. може. И гласајте веке едн444
Николинка, Аеродром на 27.12.2010 во 13:45
tina jas ne znam koja si ti no znam deka donese pravilna odluka za mene gi obozavam site sto ke se soglasat
nadica, bogdanci на 24.11.2010 во 15:20
jas se soglasuvam
tina, skopje на 24.11.2010 во 15:18
Koj saka da se soglasi so mene i da ja podrzi nadica da pobedi na natprevarot so sostavi za esej zastituvanje na planetata zemja
mara.uzunova@yahoo.com, bogdanci на 24.11.2010 во 15:17
Дали мислите дека надица узунова знае као да ја застити планетата
тина урдиновА, skopje на 24.11.2010 во 15:10
Заштитување на природата 1. Изминативе години земјата почнува да се распаѓа.Поради луѓето кои мислат дека најголемата среќа се парите и дека зеленилото не им е потребно,луѓето кои пијат и пушат.Тие луге немаат мисла дека си наштетуваат самитесебе си. Бројот природните површини на кои се изградени фабрики и рафинерии се повеке се зголемува.А со тоа дел од Земјата се уништува. 2. Загадувањето на природада придонесе и до глобални затоплување.Како последица од глобалното затоплување се топењето на ледените површини,сушењето на шумските предели,енормниот пораст на летните температури,честата појава на урагани,тајфуни,бури,поплави,пожари идруги слични појави кои придонесуваат за загадувањето на изворите за вода за пиење и чистиот воздух.Фабриките за разни производи,рафенериите и сл. Испуштајки го чадот (во кој се состојат сите штетни материи) во воздухот нацело ја уништуваат заштитната обвивка на земјата и сонцето (зато пак це виновни лугето,бидејки тие ги градат фабриките).Исто така фабриките и рафинериите испуштат и течни штетни хемикали кои се влеваат во водите и целосно ги загадуваат.Во водата има жив свет.На тој жив свет во водата за да опстане потребо му е да не биде водата загадена,да има доволни храна и да има малку кислород барем 20%.Но тој жив свет не може да живее во вакви услови,нема да опстане.Дрвјата/зеленилото го прочистуваат воздухот, испуштаат кислород а примаат јаглерод диоксид.Некои луге кои мислат са мо за своите потреби ги сечат дрвјата и од нив потоа прават хартии,мебел,палат оган,градат куќички,прават украси и др.Со тоа тие на воздухот му го одземуваат најголемото право ,иако воздухот е мртва природа има право да биде прочистен а тоа влијае и на нашето здравје.Ако дишеме свеж и чист воздух ке бидеме здрави.Лугето можат да опстанат и само во природата без куќа.Природата ни нуди многу поволни услови за живеење ако ние не ја загадуваме. Ако пред 100 години воздухот бил чист присутен на секаде 100% денеска е приближно 34%.Но сето тоа се случува поради лугето.Ајде да кажеме дека ние сме планетата земја и мислиме дека лугето се нај суровите суштества.Ние секако не сакаме тоа да ни се случи на нас.Но што е со природата, со нашиот и вашиот живот не ли се прашувате?Како е ние да сме водата или околинат и да фрлаат отпадоци врз нас?Ние сме за среќа здрави но земјата е уништена веке 66%.
Надица Узунова, Богданци на 30.10.2010 во 09:28
 
 
 
Видео
Да ја заштитиме планетата од бранови ѓубре
 
  ОСТАНАТИ ВЕСТИ
Што да јадеме во јули 09.07 | 21:56
Многу жени се алергични на сперма 24.06 | 10:57
Што да јадете во јуни 17.06 | 12:31
Мрсната и тешка храна ве прави уморни во текот на денот 13.05 | 11:48
Кој е тој афлатоксин за кого сите зборуваат? 06.03 | 13:45
Крај на инекциите? Вакцините ќе бидат во облик на безболни тетоважи 31.01 | 11:59
Усовршен тестот за откривање болести по раѓањето 21.01 | 12:59
Конечно решение за хроничните болки: Центар за кинеска медицина во Скопје 16.01 | 12:44
Нов лек: Пена која спасува живот при тешки внатрешни повреди 19.12 | 11:47
Развиена е вакцина против рак? 19.12 | 11:40
Два реда чоколадо на ден ќе ги намали симптомите на силното кашлање 13.12 | 18:39
Ген кој открива кога ќе умреме 20.11 | 11:19
Како до пријатен и свеж мирис во вашиот дом 17.11 | 09:59
Body, Mind and Spirit - фестивал за здравје и уметност на живеењето во Македонија 29.10 | 15:52
Бизарни совети: смрдлива чорапа за растечен нос 17.07 | 10:47
Колач од кој се слабее 17.07 | 07:55
Кои лекови морате да ги имате со себе на летување 05.07 | 13:20
Што да правите ако ве касне комарец 26.06 | 10:10
Пролетно чистење на кожата 26.03 | 13:41
Жена која ја пие сопствената урина 22.03 | 08:53
Јадете и слабејте 16.03 | 12:39
Болестите и месеците на раѓање 16.03 | 10:44
Доаѓа лето, стопете го вишокот килограми 15.03 | 17:55
Не вечерва, драги: Женските сексуални проблеми доаѓаат од главоболките 02.03 | 12:44
Парацетамолот предизвикува астма 09.11 | 11:22
Со Хелтгрупер до вистинската здравствена услуга 31.10 | 12:44
Сепак, најстарата професија е готвењето 23.08 | 14:23
Недоволен сон - повеќе калории 12.07 | 13:22
Внимавајте и заштитете се од високите температури 22.06 | 14:45
Акција на Бимилк и Виталиа за повитка става 14.06 | 12:30